Zespół nadmiernej lepkości: I. W szpiczaku IgG. Rola stężenia białka i kształtu cząsteczkowego

Zespół nadmiernej lepkości jest rzadkim powikłaniem w szpiczaku IgG. Jego występowanie przypisano obecności w surowicy polimerów wysokocząsteczkowych białek IgG. Zbadano trzech pacjentów ze szpiczakiem IgG i zespołem hiperlepucyjności, z których żadna nie posiadała polimerów IgG w surowicy za pomocą analitycznego ultrawirowania. Względna lepkość surowicy u tych pacjentów wynosiła od 10 do 17,4 (norma 1,4-1,8). Całkowite białka surowicy mieściły się w zakresie od 14 do 19 g / 100 ml, z których 10 do 17 g / 100 ml stanowiła globulina IgG. Badania fizykochemiczne dwóch izolowanych białek szpiczaka wykazały, że mają one prawidłową masę cząsteczkową (blisko 158 000 i 162 000). Białko Ca miało normalny promień molekularny (52,2 A) i konfigurację (lepkość istotna 5,5 cm3 / g, współczynnik tarcia 1,48), ale występowało w bardzo wysokim stężeniu w surowicy. Białko Pur miało zwiększony promień molekularny (58,2 A) i było asymetryczne (lepkość istotna 10,2 cm3 / g, współczynnik tarcia 1,63). Wyniki te wskazują, że stężenie i konfiguracja molekularna białka szpiczaka są ważnymi determinantami obecności lub nieobecności zespołu nadmiernej lepkości.
[przypisy: piramida zdrowego żywienia dla dzieci, kwas chlebowy właściwości, polskie aplikacje na androida ]
[patrz też: tętniak tętnicy śledzionowej, test ciążowy online darmowy, państwowe ratownictwo medyczne ]