Kontrola aktywności sucrazowej jelita czczego i maltazy przez dietetyczną sacharozę fruktozy u człowieka: model badania regulacji enzymów u człowieka

Zbadano specyficzny wpływ cukrów dietetycznych na aktywność disacharydazy jelita czczego u siedmiu normalnych, niezatężonych ochotników płci męskiej. Badanymi cukrami były sacharoza, maltoza, laktoza, glukoza, fruktoza i galaktoza. Dokonano porównania wpływu każdego cukru na izowaloryczną dietę płynną. U wszystkich osób karmienie sacharozą, w porównaniu do karmienia glukozą, znacznie zwiększyło aktywność sutka jelita czczego (S) i maltazę (M), ale nie aktywność laktazy (L). Wskaźniki S / L i M / L wzrosły w znacznym stopniu. Karmienie fruktozą, u dwóch osób, dało wyniki podobne do sacharozy, gdy porównano diety fruktozowe i glukozowe. Jeden osobnik był karmiony laktozą, galaktozą i maltozą. Te cukry, w porównaniu do glukozy, nie zwiększały aktywności disacharydazy. Fruktoza wydaje się być aktywną substancją w cząsteczce sacharozy. Wyniki te pokazują, że określone cukry dietetyczne mogą w specyficzny sposób zmieniać aktywność enzymatyczną w jelicie cienkim człowieka. Sacharoza i fruktoza są w stanie regulować aktywność sacharozy i maltozy. Zmiana diety enzymów jelitowych może stanowić odpowiedni system do badania regulacji aktywności enzymatycznej u człowieka.
[więcej w: przeliczanie jednostek powierzchni, kwas chlebowy właściwości, sparkel ]
[podobne: przychodnia reymonta rybnik, siatki centylowe dla wcześniaków, sparkel ]